Entry Exam Category: College Admission Exams
Course: Accuplacer
Exam: Accuplacer Reading Sample Questions Practice Test
Practice Question
Extract
Read the passage(s) below and answer the question based on what is stated or implied in the passage(s) and in any introductory material that may be provided.
Passage
Archaeologists have traditionally thought that the rise of agriculture required early farmers to settle down near their crops. But new findings suggest that Çatalhöyük, Turkey a large Neolithic village of such early farmers-was smack in the middle of marshy wetlands. Archaeologist Arlene Rosen's analysis of fossil remains of wheat and barley found at Çatalhöyük indicates that the grain was grown in a dry area. Some experts reject the implication that Çatalhöyük's farmers cultivated distant fields, since large quantities of grain would have had to be transported. However, archaeobotanist Eleni Asouti has shown that the wood used for construction at Çatalhöyük grew at least twelve kilometers away from the village.
Adapted from Michael Balter, "Did Plaster Hold Neolithic Society Together? ©2016 by the American Association for the Advancement of Science
Passage
Archaeologists have traditionally thought that the rise of agriculture required early farmers to settle down near their crops. But new findings suggest that Çatalhöyük, Turkey a large Neolithic village of such early farmers-was smack in the middle of marshy wetlands. Archaeologist Arlene Rosen's analysis of fossil remains of wheat and barley found at Çatalhöyük indicates that the grain was grown in a dry area. Some experts reject the implication that Çatalhöyük's farmers cultivated distant fields, since large quantities of grain would have had to be transported. However, archaeobotanist Eleni Asouti has shown that the wood used for construction at Çatalhöyük grew at least twelve kilometers away from the village.
Adapted from Michael Balter, "Did Plaster Hold Neolithic Society Together? ©2016 by the American Association for the Advancement of Science
Which of the following, if true, would most challenge the 'implication' mentioned in the fourth sentence?
Answer Choices
- A: Çatalhöyük's farmers obtained through trade the wheat and barley that Rosen analyzed.
- B: Çatalhöyük's farmers understood the impact of soil conditions on crop productivity.
- C: Çatalhöyük's farmers shared wheat and barley fields with neighboring villages.
- D: Çatalhöyük's farmers used wood that deteriorated in the damp environment.
Correct Answer: A
Rationale: If the grain was obtained through trade, Çatalhöyük’s farmers didn’t need to cultivate distant fields or transport it themselves—challenging the implication that they did.