Entry Exam Category: College Admission Exams
Course: Texas Success Initiative Assessment 2.0
Exam: TSIA2 Reading and Writing Practice Test 2
Practice Question
Extract
Read the passage below and then choose the best answer to each question. Answer the questions on the basis of what is stated or implied in the passage.
Passage
The remarkable heliotropism of sunflowers makes these flowers worthy of their name. At sunrise, most sunflowers in the bud stage face east. Over the course of the day, as the Sun crosses the sky from east to west, the flowers turn accordingly. This motion is performed by a flexible segment of the stem called the pulvinus. As the bud stage ends, the stem hardens and sunflowers cease to be heliotropic
Passage
The remarkable heliotropism of sunflowers makes these flowers worthy of their name. At sunrise, most sunflowers in the bud stage face east. Over the course of the day, as the Sun crosses the sky from east to west, the flowers turn accordingly. This motion is performed by a flexible segment of the stem called the pulvinus. As the bud stage ends, the stem hardens and sunflowers cease to be heliotropic
The term "heliotropic" (sentence 5) most probably means
Answer Choices
- A: having a flexible pulvinus
- B: flowering in the bud stage
- C: having brightly-colored flowers
- D: turning toward the Sun
Correct Answer: D
Rationale: The passage describes heliotropism as the flowers turning to face the sun (east at sunrise, following it west) during the bud stage. "Helio" means sun and "tropic" relates to turning.